Striženje psov


Striženje v našem salonu poteka po pasemskih standardih FCI in željah lastnika. Pri svojem delu uporabljamo profesionalno opremo, ki je psu neškodljiva in varna. Če se pes boji zvoka strojčka za striženje, ga ostrižemo ročno. Ves čas dela je lastnik lahko prisoten ob psu.


STRIŽENJE DLAKE Z STROJČKOM

Danes je trend striženja uperjen predvsem v strojno striženje dlake. Na tržišču je veliko vrst strojčkov in najrazličnejših velikosti rezalnih glav, ki jih izbiramo glede na pasmo, vrsto, kvaliteto in strukturo dlake. Poleg pravilne izbire velikosti rezalnih glav je ključnega pomena tudi pravilno rokovanje s strojčom za striženje dlake. Za večurno delo v salonu priporočamo uporabo Aesculap Favorita 2 s pripadajočimi strižnimi glavami. Strojček se ne pregreva in ima kvalitetne strižne glave.

Pravilna drža strojcka za striženje dlake

Nikoli ne držimo strojčka z celo dlanjo, kajti tako bi lahko poškodovali psa. Pravilna drža strojčka nam bo omogočila dostop do skoraj vseh mest na psu.Strojček vedno držimo tako, kot če bi držali večje pisalo. Da je teža strojčka razporejena enakomerno, moramo imeti čim manj napete prste. Pri striženju zavrtimo strojček med palcem in prsti, tako da ostane zapestje čvrsto a gibljivo. Roka in zapestje prevzemata vlogo amortizerja med striženjem. Vzdrževati moramo konstantno stopnjo nagiba oziroma kota.

Potek dela s strojčkom

Kadar se pes striže prvič je izrednega pomena,da psa spoznamo z zvokom strojčka za striženje, njegovimi vibracijami in občutkom, ki ga bo čutil na telesu. Strojček brez nastavka prižgemo v oddaljenosti vsaj 50 cm in ga počasi približamo psu tako, da ga vidi ter opazujemo njegovo reakcijo. Medtem ga vspodbujamo in hvalimo. Ko se pes spozna s strojčkom vstavimo nastavek za striženje. Nastavek običajno spremeni zvok strojčka. Postopek ponovimo in strojček s hrbtno stranjo položimo na psa, da spozna prihajajoče vibracije strojčka in šele nato pričnemo s striženjem.

Da bo naše delo opravljeno profesionalno in kvalitetno je pomembno, da dlako predhodno ustrezno pripravimo, ter da naredimo vsaj tri prehode s strojčkom.S prvim striženjem odstranimo večino dlake.Z drugim striženjem dodamo dlaki gladkost.Zadnje striženje odpravi še vse preostale nepravilnosti.Naše delo s strojčkom za striženje dlake je končano, ko se dlaka več ne striže. Pravilna uporaba strojčka nam bo prihranila delo s škarjami, katere pa moramo uporabiti pri končni ureditvi tačk, repa in sprednjih nog ter obraza. Pri delu s strojčkom se rezilne glave rade segrevajo. Da bi preprečili segrevanje nanesemo na rezilno glavo med delom hladilni sprej, ki morabiti kvaliteten in ne sme puščati sledi na dlaki in koži. Kvalitetno delo strojčka pa je odvisno tudi od rednega vzdrževanja.


ŠKARJE IN STRIŽENJE S ŠKARJAMI

Pri striženju s škarjami bi bil na mestu pregovor ¨vaja dela mojstra¨. Ker je danes tendenca striženja predvsem v striženju psov s strojčkom, bi lahko rekli, da je pravilno striženje s škarjami že prava mojstrovina.

Pomembnosti pri striženju s škarjami:

Pravilna izbira škarij.

Na izbiro imamo veliko najrazličnejših vrst škarij. Razlikujejo se po stilu, velikosti, obliki (ravne, ukrivljene, zaokrožene) in teži. Škarje izbiramo glede na tip dlake in velikosti naše dlani.Tehnika držanja škarij. Konstantno držanje škarij v pravem položaju je ključnega pomena. Pomembno je, da palec ne zdrsi v obroč dlje, kot do prvega členka. Prstanec damo v drugi obroč držala, kazalec pa naj bo iztegnjen in leži na škarjah, tako so škarje v pravem položaju in uravnotežene v pravem kotu z roko in zapestjem.

Varna uporaba škarij.

Da bi se naučili varne uporabe škarij za sebe in psa je potrebno kar nekaj treninga. Priporočljivo je, da se najprej navadimo pravilne drže škarij v roki in ti. rezanja po zraku. Zatem poskušamo ob robu predmeta rezati zrak ne da bi se predmeta dotaknili. Najprej samo z navpično držo v obeh smereh, potem vodoravno od sebe in k sebi in nato ob okroglini.

Pri striženju psa s škarjami navadno uporabimo, kar nekaj različnih vrst in velikosti škarij. Predele okrog oči, tačk, repa in obraza strižemo večinoma z manjšimi škarjami. Pri striženju s škarjami dlako najprej zajamemo z glavnikom, jo nato postavimo med prste s katerimi določimo dolžino in šele nato strižemo.