Nega tačk, blazinic in krempljev


Nega tačk in blazinic je pomemben vsakodnevni del nege psa. Psu med blazinicami odstranimo odvečno dlako in oblikujemo pravilen izgled dlake na zunanji strani tačk. Posebno pozornost posvečamo negi blazinic v zimskem in letnem času. Krajšanje krempljev opravljamo s posebej prilagojenimi škarjami. Vsak krempelj po krajšanju primerno obrusimo in očistimo. Ves čas dela je lastnik lahko prisoten ob psu.

KREMPLJI

Redno striženje krempljev je nujno, da ohranimo zdravo strukturo tačk. Pogostost striženje je odvisno od teže psa in tudi od tega, koliko jih z hojo ali tekanjem sam pobrusi. Dolgi in zanemarjeni kremplji so lahko nevarni in povzročajo poškodbe, predvsem deformacijo tačk.

Zavedati se moramo, da je striženje krempljev zahtevno delo, predvsem zaradi tega, ker se pri temnejših krempljih ne vidi rožnati del, ki je živi del kremplja in tako v bistvu strižemo predvsem po občutku in poznavanju zgradbe kremplja. V sredini kremplja se nahaja temnejši krog, to je krvna žila. Tu je središče kremplja in pri temnih krempljih moramo paziti, da ne strižemo za majhno belo točko, ki se nahaja v takoimenovani krempljevi postelji. Ta bela točka je torej meja do koder smemo postriči, ne da bi poškodovali rožnati živi del kremplja. Pri belih krempljih ne bomo imeli težav, ker bomo rožnati del videli s prostim očesom.

Postopek striženja krempljev

Psa posadimo na mizo in ga stabiliziramo. Začnemo na zadnji tački. Primemo jo v roko, s klešcami za striženje krempljev objamemo krempelj od sprednje strani poševno. Stisnemo krempelj s kleščami in počakamo trenutek, da vidimo ali bo pes reagiral. Če ne reagira odstrižemo krempelj. Strižemo hitro in nežno. Če bi prišlo kljub vsemu kdaj do krvavitve, vzamemo tampon in pritisnemo na krvaveči del, dokler krvavitev ne mine. Rano nato zapremo s preparatom za zaustavitev krvavitev. Pri majhnih in srednjih psih je priporočljivo, da pri striženju stojimo vedno na enem mestu, medtem ko se pri večjih ali velikih premikamo okrog psa. Po končanem striženju kremplje nežno pobrusimo s pilo ali strojčkom za brušenje krempljev. S tem preprečimo zatikanje krempljev ob nitke preprog in poškodbe krempljev. Če pes brušenja ne prenaša je priporočljivo gibanje trdih površinah.Po končanem striženju krempljev preverimo tudi stanje blazinic. V poletnem času so blazinice mnogokrat razpokane in poškodovane od hoje po razgretih površinah in nasprotno v zimskem času. Da bi preprečili krvavitve, infekcije in dodatne poškodbe je priporočljivo očiščene blazinice redno negovati s Jean Peau Herbal ali Tee Tre kremo. Kremo s krožnimi gibi vtremo v kožo. Deluje dezinfekcijsko in vrača naravno vlažnost.