Kopanje psa


Vsa kopanja psov v našem salonu opravljamo s posebej izbranimi šamponi glede na vrsto dlake in kože. Uporabljamo biološko razgradljive šampone, ki ne razmastijo in ne poškodujejo dlake in kože. Posebno pozornost pri tem posvečamo mladim in obolelim psom. Po kopanju psa lahko posušimo naravno ali s pomočjo sušilca. V času kopanja je lastnik lahko prisoten ob psu.


KOPANJE IN SUŠENJE PSA

Dandanes definitivno ne drži več trditev, da psa ne smemo kopati ali pa kvečjemu samo enkrat na leto. Pogosto slišimo, da pogosto umivanje uniči naravno kislost kože, vendar to ne drži, kajti vrednost ph kože pri psu se giblje v nevtralnem območju, pri vrednosti nekje pod 7. Če torej uporabljamo kvalitetne šamponeni nobenega razloga, da psa ne bi kopali vsaj enkrat na mesec. Za pogosto kopanje priporočamo Jean Peau Univerzalni ali Jean Peau Romance šampon.

Načeloma pred kopanjem

• Temeljito razkrtačimo sprijeto dlako in jo počešemo. (Po kopanju je dlaka preveč mehka)

• Postrižemo kremplje, očistimo ušesa in oci.

• Pri samcu postrižemo spodnji del trebuha in predel okrog penisa.

• Pse, ki jih bomo strigli z strojčkom tudi postrižemo pred kopanjem.

Pri kopanju moramo paziti daIzberemo ustrezen šampon glede na vrsto in strukturo dlake. Zmočiti moramo vso dlako.

Zaščititi moramo nos in ušesa pred vodo in oči pred šamponom. To lahko naredimo tako, da damo kos čistilne blazinice v uho, ali pa preprosto damo roko pred uho ali oči.

Uporabimo toplo vodo. Idealna tempeatura je 37.C

Pri zelo umazani, dolgi in košati dlaki uporabimo gumijasto česalo in Jean Peau Mineral šampon, ki deluje hipoalergensko in preprečuje prekomerno izgubo dlake.

Temeljito speremo šampon in šamponiramo vedno dvakrat.

Potek kopanjaNajprej moramo dlako dodobra zmočiti. Začnemo zgoraj za vratom in gremo po hrbtenici, spodnjem delu trebuha do zadnjega dela in repa. Pri tem pazimo, da je dlaka zmočena vse do kože. Nato gremo nazaj do ramen in nog in zmočimo obe strani in na koncu še glavo. Grobo umazanijo probamo sprati že s samo vodo.Zdaj sledi šamponiranje. Šampon nanašemo po istem vrstnem redu, zdaj vmasiramo šampon globoko v dlako. Pri zelo umazani dlaki je dobro, če uporabimo gumijasto krtačo in vtiramo šamponu vse do kože. Šampon je priporočljivo enekomerno nanašatis pršilko. Sledi prvo splahovanje, s katerim odstranimo večino umazanije. Šamponiramo na isti način in posebno pozornost posvetimo še nogam, trupu, ušesom, očesom in predelu okrog ust. Pri tem pazimo, da nam šampon ne uide v oči, ušesa, nos in usta. Končno splahovanje mora biti posebej natančno, ker mora biti šampon popolnoma splahnen iz kože in dlake.Pri nekaterih vrstah dlak je priporočljivo, da uporabimo še negovalni balzam. Predvsem pri zelo zavozlani in sprijeti dlaki se uporabi le tega ne bomo mogli izogniti. Pri hudo zavozlani dlaki si lahko pomagamo tudi tako da psa, ki smo mu nanesli negovalni balzam, zavijemo za 15 minut v brisačo. Nato ga dobro speremo. Zmotno je prepričanje, da pri kratki, žimasti dlaki ne uporabljamo balzamov. Potrebno je le izbrati pravo kombinacijo šampona in balzama.

JP Coat Balzam uporabimo za obnovo strukture dlake, kadar le ta zaradi pogostega umivanja postane po kopanju mehka. Z uporabo tega balzama dobi dlaka malce tršo strukturo po 2 do 3 dneh. Dlaka bo bolj čvrsta in bolj intenzivne barve. Priporočljivo za šnavcerje, terierje, bradate collie ipd.

JP Coat repair balzam uporabimo pri psih z dolgo padajočo dlako in s problematično kožo, predvsem kadar koža in dalka potrebuje dodatna hranila. (Idealna je kombinacija JP Kondicijskim šamponom). Primerno za Ši-cuje, Afganistanske hrte, Laso Apso…

JP Creme Exclusive je balzam primeren za nego dolge, težke, padajoče in poškodovane dlake. Hranljive sestavine preprečujejo nastanek prhlaja in omogočajo lažje česanje. Namig; za lažje razčesavanje po kopanju ta balzam razrečite z vodo in ga posprejajte po dlaki. Tako nanešenega balzama ni potrebno spirati z vodo, psa pa bo bistveno lažje razčesati.


SUŠENJE

Poznamo kar nekaj vrst sušenja, odločimo se vedno sproti glede na strukturo in dolžino dlake, občutljivosti dlake in nenazadnje glede na vrsto psa.

NARAVNO SUŠENJE

Ta vrsta sušenja je psu najbolj prijazen način. Potrebujemo dve brisači. Najprej z roko odstranimo čimveč vode iz dlake, nato ga zavijemo v mehko debelo frotirko in nežno drgnemo in ga sušimo. Vzamemo še drugo brisačo in še enkrat podrgnemo po vsem telesu, posebno skrb posvetimo nogam, očesu in ušesom, kjer moramo biti še posebej nežni. Za dokončno sušenje predelov okoli oči in ušes uporabimo vedno manjšo svežo brisačo. Dokončno sušenje poteka na sobni temperaturi, čas pa je odvisen od dolžine in gostote dlake. Pri naravnem sušenju priporočamo, da pri kopanju uporabite JP Univerzalni šampon, ki bistveno skrajša čas sušenja in po frotiranju pustite psa počivati v suhem in toplem prostoru.

SUŠENJE Z VISOKO NASTAVITVIJO HITROSTI

Ta vrsta sušenja je priporočljiva predvsem zato, ker psa ne izpostavljamo dolgemu in vročemu sušenju. Pomembno je, da psa počasi navajamo na zvok sušilnika in sušenje. Ko je pomirjen, počasi zrak uperimo proti njegovim nogam ali zadnjemu delu. Ne pospešujmo hitrosti in pravtako ne uporabljajmo konusnega nastavka. Ko ugotovimo, da se je pes navadil na nas in na sušenje počasi zrak približujemo celotnemu telesu in nastavimo višjo hitrost. Nikakor pa ne smemo pihati zrak direktno v obraz ali ušesa. Ušesa najbolje zavarujemo s rokami ali pa uprabimo bombažne blazinicami. Nikar jih po sušenju pozabimo odstraniti.V primeru, da psu višja hitrost ne odgovarja in postaja nemiren, delamo naprej z manjšo hitrostjo. Sušimo odzadaj naprej in uporabljamo hitre gibe. Sušilec držimo čim bližje koži, paziti pa moramo, da se nam dlaka ne vpne, ker bi s tem povzročili dodatne vozle. Sušimo hitro s krožnimi gibi začenči na križu in nato vse okrog in okrog telesa. Zdaj gremo na zadnje noge in nadaljujemo z frontami.

Nazadnje posušimo glavo in ušesa. V primeru, da pes ves čas trese glavo, pihamo zrak iz zadnje strani. Pri tem uporabimo še konusni nastavek in najvišjo hitrost, katero nam pes še dovoljuje.V primeru, da pes tega načina sušenja ne prenaša, se pač odločimo za drug način, ki mu bo bolj prijazen.

SUŠENJE S KRTAČENJEM

S to vrsto sušenja bo dlaka še posebej lepa in puhasta, pravtako pa nam bo uspelo zravnati celotno dlako in odstraniti še vse preostale vozle. Ta način sušenja priporočamo predvsem po striženju s škarjami. Uporabljamo topel zrak in krtačo, ter s hitrimi in rahlimi gibi krtačimo dlako, ki jo sušimo. Krtačo izberemo glede na gostoto in dolžino dlake. Najprej sušimo krajšo dlako in preidemo preko telesa, nato sledi obdelava zadnjih in sprednjih nog, končamo z glavo, ušesi in repom. Naš namen je zravnati in posušiti dlako, zato je pomembno, da obdelujemo naenkrat le tisto področje kamor piha zrak.

Na koncu lahko uporabimo še JP Shine spraj za dlako. Pred uporabo spreja je nujno, da odstranimo vse vozle. Lak poškropimo na dlako, ki jo potem med sušenjem s toplim zrakom skrtačimo. Dlaka bo dobila s tem še dodaten sijaj.

SUŠENJE V BOXU

Na tržišču obstajajo posebni pasji boxi, ki so namenjen za sušenje psov. To je zaprt prostor, kjer piha rahle in topel zrak. Posebej je potrebno poudariti, da je ta vrsta sušenja predvsem primerna za pse z ravno, močno dlako in dlako tesno prileženo k telesu. V kombinaciji s drugimi načini, daje ta način sušenja izjemne rezultate. Paziti moramo le, da psa ne pustimo nenadzorovanega in da ga ne pregrejemo. Tovrsten način sušenja s primerno temperaturo in prilagojenim blagim izpihom zraka lahko predstavlja za psa pravo relaksacijo.

SUŠENJE Z OVIJANJEM V BRISAČO

To je zelo preprost in učinkovit način sušenja, ki je psom prijazen. Primerno je za vse vrste dlake, ne glede na dolžino. Potek sušenja je zelo enostaven.Vzamemo mehko brisačo in se postavimo za psa in ga zvijemo v brisačo. Začnemo na hrbtu, daljši del brisače naj visi na straneh, nato zavijemo en del brisače okrog vratu, okrog prsnega koša in zadnji del brisače naj bo pri viherju. Zdaj potegnemo nasprotni del brisače pod trebuh in navzgor do viherja, kjer zdaj oba konca brisače pripnemo skupaj. Tako zavitega pustimo nekaj minut sedeti in nato končamo z aktivnim sušenjem.

KOMBINIRANO SUŠENJE

Ta način sušenja,ki se uporablja se pri nekaterih setrih, španjelih in terierjih, ki se jih ročno trima. Sušenje se začenja z sušenjem z brisačo. Jakno krtačimo v tako obliko, ki jo bo imelo po negovanju. Uporabimo brisačo, ki jo lahko zavijemo okrog celotnega telesa. Krtačimo dlako v obliko in brisačo položimo na psa. Brisačo pripnemo okrog vratu. Če je dlaka razkuštrana, jo skrtačimo nazaj v obliko in damo brisačo na hrbet, tako da bo psu udobno. Brisačo zdaj čvrsto pripnemo na zavitem delu. Zdaj ga postavimo v udoben prostor in pričnemo z sušenje s krtačo. Ko odstranimo brisačo pazimo, da dlake ne skuštramo. Ta način sušenja se uporablja skupaj z drugimi načini sušenja, le tako bo rezultat dober. Z nepravilnim sušenjem bomo samo zgubljali čas. Aktivni način sušnja bo prinesel najboljše rezultate.