Česanje in krtačenje psa


Česanje in krtačenje opravimo na psu prijeten način s profesionalno opremo, prilagojeno vrsti dlake. Izbira krtače je odvisna od strukture, kvalitete in dolžine dlake. Da bo rezultat našega dela dober je nujno, da izberemo primerno krtaco in glavnik.


NAČINI KRTAČENJA

Krtačenje v smeri rasti dlake.

Je pa najboljši način, da skrtačimo dlako vse do kože. Običajno začnemo na spodnjem delu nog in se počasi pomikamo navzgor. Pri tem načinu krtačenje držimo dlako z eno roko in z drugo krtačimo dlako navzdol s kovinsko ukrivljeno krtačo (Slicker Brush). Pomembno je da krtačimo en predel tako dolgo, dokler krtača ne drsi gladko in nežno skozi dlako. Krtačenje mora biti temeljito. Pri držanju dlake si lahko pomagamo s spenjanjem dlake, ki pada na predel katerega krtačimo. Gibanje, ki ga tu uporabljamo je poteg in trepljanje. Trepljamo nežno z vso površino blazine krtače. Dlako potegnemo vstran od kože z nežnimi potegi. Zapestje pri tem držimo vodoravno ali zravnano, drugače lahko poškodujemo kožo.

Krtačenje proti smeri rasti dlake.

Pri tej vrsti krtačenja uporabimo kovinsko ukrivljeno krtačo (Slicker Brush). Začnemo na zgornjem delu telesa in se pomikamo postopoma proti spodnjim delom. Pomembno je, da uporabimo celotno površino krtače, ki mora biti v stiku z dlako in kožo. Krtačiti moramo s občutkom in nežno. Celoten kožuh počešemo nazaj. V primeru, da bomo psa tudi postrigli s strojčkom za rezanje dlake je najboljše, da postrižemo dlako po prvem krtačenju in zatem še enkrat temeljito prekrtačimo celotno dlako.